Glarmester - et gammelt håndværk.

"Er der nogle spørgsmål - så send en besked og jeg ringer dig op." Glarmester - Kurt Veie Kristensen

Over 30 års erfaring med glarmester faget

Få mere information om glarmester

Glarmester - hvorfor

Det skyldes at der fra gammel tid har været to ord for glas: glas og glar.

Glar er det ældste ord af de to, udviklet af oldnordisk gler. Ordet findes stadig på moderne islandsk, hvor glas hedder gler, og fx briller hedder glerauga, svarende til svensk glasögon. Glas er derimod et senere lån fra middelnedertysk – selvom vi dog stadig er i middelalderen.

Glar har holdt sig ret langt op i tiden. Det kan fx findes i tekster af Kingo, H.C. Andersen og Jeppe Aakjær, mens Ordbog over det danske Sprog skriver "oldnordisk gler; egentlig samme ord som Glas; i ældre dansk, til dels i gammeldansk, ældre nydansk og endnu til en vis grad dialektalt bruges Glar almindeligt om stoffet (bet. 1), Glas".

I dag bruges glar ikke længere, men det er altså bevaret i sammensætningen glarmester. Det er ikke usædvanligt at ældre former bevares i sammensætninger længe efter at ordet selv er forsvundet ud af sproget. Det er også det der sker når vi fx bruger gift om noget der gives (en gave, som på engelsk gift), i ord som afgift og medgift, eller brad i betydningen 'steg' i mørbrad. I øvrigt kan man i moderne dansk også bruge glasmester om en person der arbejder mere kunstnerisk med glas. Lars Trap-Jensen

Kilde: ordnet

 

Klar Glas - Glarmester Aarhus - Udfører alle Glarmester opgaver

Klar Glas - Din Glarmester i Aarhus - Vi har døgnvagt alle ugens dage hvis uheldet skulle være ude. Glarmester virksomhed med 30 års erfaring - Din garanti

Glarmester uddannelse

Glarmesterarbejde er meget alsidigt. Der arbejdes naturligvis mest med glas - udvendig og indvendig i bygninger samt med autoruder og indramning - men også med træ, aluminium og mange andre materialer.

Udvendig på bygninger udfører en glarmester alt fra avancerede aluminiums- og glasfacader over montering af energiruder og enkelt lags glas til reparation af blyruder og isætning af vinduer. Indvendig i bygninger laver glarmesteren alt fra forsatsruder, glasdøre og skillevægge over til hylder og glasmontrer.

Endvidere arbejder glarmesteren med indramning af plakater, grafik, malerier mv. i rammer af træ eller metal. Glas i biler spiller en væsentlig rolle, og glarmesteren udfører reparationer i autoruder og udskiftninger af autoruder. De mange forskellige opgaver kræver, at glarmesteren kan forarbejde alle typer glas ved at skære, slibe, polere, hulbore, lime m.v.

Glarmesteren har typisk meget kontakt med kunder og andre mennesker i løbet af en arbejdsdag. Rådgivning om glas og dialog om arbejdets udførelse er vigtige egenskaber for en glarmester, når der skal vælges den rette løsning. Med moderne funktionsglas kan glarmesteren styre lys, lyd, sikring, sikkerhed, brand, energi i en bygning, så det er vigtigt med god produktviden.

Den store bredde i uddannelsen giver gode muligheder for beskæftigelse i glarmestervirksomheder. I disse år anvendes mere glas i byggeriet end nogensinde før, og prognoserne siger, at den udvikling vil fortsætte, så derfor er der gode muligheder med en glarmesteruddannelse. Endvidere er glarmesterfaget også et fag med gode muligheder for at blive selvstændig.

Kilde: Bliv glarmester

Hvorfor hedder det glarmester - Det skyldes at der fra gammel tid har været to ord for glas: glas og glar.

Glarmester